HOUTEN DAKTERRAS

Portfolio Categories: daken en gevels en maatwerk

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In Amsterdam is een tuin niet vaak voorhanden. Maar je kan natuurlijk ook volop genieten van de zon en groen op je eigen dakterras! Timmerbedrijf Oussalem realiseert dakterassen die aan alle (wettelijke) vereisten voldoen.

Uiteraard is het belangrijk om te weten wat de dakconstructie aankan. Plantenbakken vormen een belasting van 400 à 450 kg/m². Voor de overige zones, zoals een bankirai terras of blauwe hardsteen, ligt dat lager. Maar een architect zal altijd uitgaan van de hoogste belasting. Bij een bestaande woning adviseren wij om een architect in te schakelen om de berekeningen door te voeren.

Hoe ziet de opbouw van een dakterras eruit?

“Die begint met een wortelwerend dakdichtingsmembraan. Dit kan EPDM zijn of roofing. Maar kijk in ieder geval uit naar een product met FLL-keuring. Deze Duitse kwaliteitsgarantie vind je terug op de technische fiche.”
“Bovenop dat dichtingsmembraan komt een drainagemat. Deze moet over de hele oppervlakte geplaatst worden, zodat élk druppeltje water weg kan. Anders krijg je verzuring in het lavasubstraat (de laag waarin de planten groeien. Bestaat onder andere uit vulkanisch materiaal, nvdr) en sterven de planten af. Op de drainagemat kan je eender welke afwerking plaatsen: een houten terras, lichte stabilisé met tegels, bloembakken …”

Beregening?
“Op het dak kan het vrij warm worden, dus ik raad altijd aan om een druppeldarm tussen de planten te leggen, om de 40 centimeter. Die kan je rechtstreeks aansluiten op de kraan of je kan werken met een beregeningsautomaat als je op vakantie bent. Maar opgelet: een teveel aan water kan schade veroorzaken. Draai daarom de kraan steeds dicht bij bewolking of regen.”

Groenten kweken op je eigen dak.
“Je ziet het dikwijls in kookprogramma’s. Daardoor willen ook mensen in de stad nu steeds vaker hun eigen groenten kweken. En dat kan perfect, maar gebruik nooit potgrond, maar altijd lavasubstraat. Dat moet je nooit verversen, houdt veel langer vocht op en heeft een optimale verhouding tussen lucht en vocht. Bij gewone potgrond gebeurt het dat de toplaag verhardt, waardoor er nauwelijks nog water doorheen kan dringen. Met alle gevolgen van dien voor de planten. Eigenlijk is lavasubstraat – samen met een goede drainagemat – hét geheim van een geslaagde daktuin.”

Timmerbedrijf Oussalem kan u helpen bij de realisatie van uw eigen dakterras. Om te genieten van de zon, groen en een lekker glaasje wijn. Wilt u ook een dakterras? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier of vraag een offerte aan via ons offerteformulier.